UX and UI - The Way to a Better User Experience

In this article, we'll go into more detail about the difference between the two types, and how they work together to create a better user experience.

Hva er UX- og UI-design? 

Se for deg at du åpner en app for å bestille en pizza. Du blir møtt av en ren og enkel brukerflate, der du raskt og enkelt kan bestille din favoritt pizza. Deretter får du en estimert leveringstid som du kontinuerlig kan følge med på mens du venter. Når den varme og digge pizzaen endelig blir levert, tenker du ikke engang over hvor enkelt det var – fra å åpne appen til pizzaen blir levert.

Dette er et eksempel på hvordan godt design kan forbedre brukeropplevelsen, ved bruk av både UX- (User Experience) og UI- (User Interface) design.  

I denne artikkelen vil vi gå nærmere inn på forskjellen mellom de to typene, og hvordan de samarbeider for å skape en bedre brukeropplevelse.  

UX-design  

UX-design (Brukeropplevelse) refererer til den generelle opplevelsen en bruker har av en nettside, app eller et system. Hensikten er å skape en opplevelse som er enkel, intuitiv og tilfredsstillende for brukerne. Dette inkluderer å optimalisere navigasjonen, sørge for en enkel interaksjon med produktet og sikre at informasjonen er logisk og tilgjengelig.

UI-design  

UI-design (Brukergrensesnitt) er knyttet til designet på en nettside, app eller et system. Det handler om hvordan en bruker interagerer med siden – alt fra knapper og skjemaer, til farger, tekst, animasjoner og bilder. Formålet med UI er å skape en god brukeropplevelse ved hjelp av et attraktivt webdesign.

UI vs. UX

Det er ikke alltid like lett å forstå forskjellen mellom UX- og UI-design, da begge er knyttet til brukeropplevelse. Enkelt forklart fokuserer de på to forskjellige aspekter - UI handler om hvordan nettsiden ser ut, mens UX handler om hvordan nettsiden faktisk fungerer.  

Imidlertid bør begge være integrert på en god nettside. Det hjelper ikke at nettsiden ser bra ut dersom den ikke fungerer optimalt, og vice versa. De klarer seg ikke alene, og jobber sammen for å skape en bedre brukeropplevelse ved å kombinere funksjonalitet og estetikk.

La oss ta utgangspunkt i Tesla: 

UI: Hvordan ser bilen ut?  

Du står og ser på en splitter ny Tesla Model 3 hos forhandleren. Det første du legger merke til er kanskje den kule fargen på bilen, eller det stilige designet på fronten og hjulene? Du setter deg inn i bilen og beveger blikket mot det enkle og stilrene dashbordet. Midt på dashbordet ser du en stor berøringsskjerm som enkelt gir deg tilgang til flere funksjoner – musikk, GPS-navigering, klimakontroll og mer.

Det er altså designet som fanger oppmerksomheten vår først når vi ser på et produkt eller en nettside. Vi tenker gjerne ikke over arbeidet som ligger bak for å skape en brukervennlig opplevelse, altså UX-design.  

UX: Hvordan fungerer bilen?  

Du ønsker å teste hvordan de ulike funksjonene i bilen fungerer før du tar en avgjørelse om kjøp. Er det for eksempel enkelt å starte bilen, justere temperaturen eller legge til GPS-navigering? Du finner ut at du kan starte bilen direkte fra berøringsskjermen, samt at det er enkelt og raskt å finne frem til og justere de ulike funksjonene. Basert på totalopplevelsen, bestemmer du deg for å kjøpe en Tesla Model 3.  

Dette eksempelet illustrer godt hvordan en kombinasjon av UI- og UX-design skaper en god brukeropplevelse. Det stilrene og moderne designet, kombinert med den enkle tilgangen til bilens funksjoner, skaper en god og behagelig kjøreopplevelse for føreren og passasjerene.  

For å oppsummere sørger UI-design for en attraktiv og enkel måte å interagere med produktet på, mens UX-design sørger for en god opplevelse av produktet. Begge elementene er like viktige for å skape en positiv opplevelse for brukeren, og de samarbeider for å gi en komplett brukeropplevelse.  

The Fresh Perspective - We've got a new visual identity

We take our own medicine and get a reinforced brand strategy and a new visual expression with a refresher with a new logo, new colors and graphic elements.

Visual Storytelling in Digital Marketing

In today's digital age, it's more important than ever to have strong images that capture your attention and resonate with your audience.

UX and UI - The Way to a Better User Experience

In this article, we'll go into more detail about the difference between the two types, and how they work together to create a better user experience.

What is SEO and why is it important?

Search engine optimization, also known as SEO, is a long-term process and a strategic marketing activity.
See all

work
with us

Ready to finally get it done?
Same here!

You are in good company

We work together with ambitious brands. let's have a chat!
Sign up
By signing up you agree to our privacy and consents to receive updates and offers from us.
Grazie! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.
Developed with love
Vivde © 2024