UX og UI - Veien til en bedre brukeropplevelse

I denne artikkelen vil vi gå nærmere inn på forskjellen mellom de to typene, og hvordan de samarbeider for å skape en bedre brukeropplevelse.

Hva er UX- og UI-design? 

Se for deg at du åpner en app for å bestille en pizza. Du blir møtt av en ren og enkel brukerflate, der du raskt og enkelt kan bestille din favoritt pizza. Deretter får du en estimert leveringstid som du kontinuerlig kan følge med på mens du venter. Når den varme og digge pizzaen endelig blir levert, tenker du ikke engang over hvor enkelt det var – fra å åpne appen til pizzaen blir levert.

Dette er et eksempel på hvordan godt design kan forbedre brukeropplevelsen, ved bruk av både UX- (User Experience) og UI- (User Interface) design.  

I denne artikkelen vil vi gå nærmere inn på forskjellen mellom de to typene, og hvordan de samarbeider for å skape en bedre brukeropplevelse.  

UX-design  

UX-design (Brukeropplevelse) refererer til den generelle opplevelsen en bruker har av en nettside, app eller et system. Hensikten er å skape en opplevelse som er enkel, intuitiv og tilfredsstillende for brukerne. Dette inkluderer å optimalisere navigasjonen, sørge for en enkel interaksjon med produktet og sikre at informasjonen er logisk og tilgjengelig.

UI-design  

UI-design (Brukergrensesnitt) er knyttet til designet på en nettside, app eller et system. Det handler om hvordan en bruker interagerer med siden – alt fra knapper og skjemaer, til farger, tekst, animasjoner og bilder. Formålet med UI er å skape en god brukeropplevelse ved hjelp av et attraktivt webdesign.

UI vs. UX

Det er ikke alltid like lett å forstå forskjellen mellom UX- og UI-design, da begge er knyttet til brukeropplevelse. Enkelt forklart fokuserer de på to forskjellige aspekter - UI handler om hvordan nettsiden ser ut, mens UX handler om hvordan nettsiden faktisk fungerer.  

Imidlertid bør begge være integrert på en god nettside. Det hjelper ikke at nettsiden ser bra ut dersom den ikke fungerer optimalt, og vice versa. De klarer seg ikke alene, og jobber sammen for å skape en bedre brukeropplevelse ved å kombinere funksjonalitet og estetikk.

La oss ta utgangspunkt i Tesla: 

UI: Hvordan ser bilen ut?  

Du står og ser på en splitter ny Tesla Model 3 hos forhandleren. Det første du legger merke til er kanskje den kule fargen på bilen, eller det stilige designet på fronten og hjulene? Du setter deg inn i bilen og beveger blikket mot det enkle og stilrene dashbordet. Midt på dashbordet ser du en stor berøringsskjerm som enkelt gir deg tilgang til flere funksjoner – musikk, GPS-navigering, klimakontroll og mer.

Det er altså designet som fanger oppmerksomheten vår først når vi ser på et produkt eller en nettside. Vi tenker gjerne ikke over arbeidet som ligger bak for å skape en brukervennlig opplevelse, altså UX-design.  

UX: Hvordan fungerer bilen?  

Du ønsker å teste hvordan de ulike funksjonene i bilen fungerer før du tar en avgjørelse om kjøp. Er det for eksempel enkelt å starte bilen, justere temperaturen eller legge til GPS-navigering? Du finner ut at du kan starte bilen direkte fra berøringsskjermen, samt at det er enkelt og raskt å finne frem til og justere de ulike funksjonene. Basert på totalopplevelsen, bestemmer du deg for å kjøpe en Tesla Model 3.  

Dette eksempelet illustrer godt hvordan en kombinasjon av UI- og UX-design skaper en god brukeropplevelse. Det stilrene og moderne designet, kombinert med den enkle tilgangen til bilens funksjoner, skaper en god og behagelig kjøreopplevelse for føreren og passasjerene.  

For å oppsummere sørger UI-design for en attraktiv og enkel måte å interagere med produktet på, mens UX-design sørger for en god opplevelse av produktet. Begge elementene er like viktige for å skape en positiv opplevelse for brukeren, og de samarbeider for å gi en komplett brukeropplevelse.  

The Fresh Perspective - Vi har fått ny visuell identitet

Vi får smake vår egen medisin og har fått en forsterket merkevarestrategi og nytt visuell uttrykk med ny logo, nye farger og grafiske elementer.

Visuell historiefortelling i digital markedsføring

I dagens digitale tidsalder er det viktigere enn noen gang å ha sterke bilder som fanger oppmerksomheten og resonnerer med publikummet ditt.

UX og UI - Veien til en bedre brukeropplevelse

I denne artikkelen vil vi gå nærmere inn på forskjellen mellom de to typene, og hvordan de samarbeider for å skape en bedre brukeropplevelse.

Hva er SEO og hvorfor er det viktig?

Søkemotoroptimalisering, også kjent som SEO, er en langsiktig prosess og en strategisk markedsføringsaktivitet.
Se alle

Jobb
med oss

Klar til å endelig få det gjort?
Samme her!

Du er i godt selskap

Vi jobber sammen med ambisiøse merker. la oss ta en prat!
Meld deg på
Ved å melde deg på godtar du vår personvern og gir samtykke til å motta oppdateringer og tilbud fra oss.
Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.
Utviklet med kjærlighet
Vivde © 2024