Merkevarebygging - 101

Artikkel

Hva er merkevarebygging?

Merkevarebygging er prosessen hvor du skaper en unik identitet for en bedrift, et produkt eller en tjeneste. Det handler om å skape en positiv assosiasjon til bedriften, produktet eller tjenesten i folks sinn.

Dette kan gjøres gjennom en rekke forskjellige metoder, for eksempel ved å ha en gjenkjennelig logo, et slagord, skape en unik visuell identitet eller tone of voice.

Formålet med merkevarebygging er å skape en sterk og positiv tilknytning til merkevaren, samt gjøre det enklere for kunder å gjenkjenne merkevaren. Dette kan bidra til at kunder velger den fremfor konkurrerende merker.  

Hvorfor enhver bedrift burde tenke merkevarebygging

Merkevarebygging er viktig fordi det kan bidra til å gjøre en bedrift eller et produkt mer synlig og gjenkjennelig i markedet. Dette kan øke salget og skape lojalitet blant kundene. En sterk og velkjent merkevare kan også øke bedriftens verdi, og gjøre det enklere å kommunisere bedriftens budskap og verdier til målgruppen.

I en verden med stadig økende konkurranse kan en unik og gjenkjennelig merkevare være avgjørende for å skille seg ut fra konkurrentene og tiltrekke seg kunder. En sterk merkevare kan også være med på å bygge tillit og troverdighet hos kundene, noe som kan være avgjørende for å sikre at de velger nettopp din bedrift eller ditt produkt fremover konkurrenters.

"Se hvordan vi hjalp Vilano med merkevarebyggingen"

En annen grunn til at merkevarebygging er viktig, er at det kan bidra til å gjøre bedriften din mer attraktiv for investorer og partnere. En sterk merkevare kan gjøre det enklere å inngå avtaler og samarbeid med andre aktører i markedet.

I korte trekk, er merkevarebygging viktig fordi det kan bidra til å øke salget, skape lojalitet blant kundene, øke bedriftens verdi og gjøre bedriften mer synlig og attraktiv i markedet.

Posisjonering av merkevare – 3 sentrale elementer som styrker merkevarebygging

Historiefortelling

Historiefortelling for merkevarebygging er en metode for å bygge en merkevare ved å utvikle og fortelle en historie som er relatert til merkevaren eller produktet. Ideen er å skape en emosjonell forbindelse mellom merkevaren og forbrukerne, slik at de føler seg tiltrukket av merkevaren og vil velge den fremfor andre alternativer.

En god historiefortelling bør være engasjerende, troverdig, unik og relevant for målgruppen. Den bør også være enkel å forstå og huske, slik at den kan bidra til å styrke merkevarens identitet og profil i markedet.

Historiefortelling for merkevarebygging kan brukes på ulike måter, for eksempel i reklamekampanjer, på nettsteder, i sosiale medier eller i interne kommunikasjonsstrategier.  

Det er også viktig å huske på at historiefortellingen bør være en del av en helhetlig merkevarestrategi, og at den bør integreres med andre markedsføringstiltak for å oppnå maksimal effekt

Farger og typografi

Farger og typografi er viktige elementer i merkevarebyggingen fordi de bidrar til å skape en visuell identitet. Fargene kan påvirke følelsene og assosiasjonene til kundene dine, og kan også være med på å skille deg ut fra konkurrenter.

Fargene dine kan signalisere noe om merkevaren din, for eksempel kan varme farger som rødt og oransje signalisere energi og lidenskap, mens kjølige farger som blått og grønt kan signalisere ro og stabilitet.  

Typografi kan også bidra til å formidle merkevaren din på en kraftfull og gjenkjennelig måte. For eksempel kan en serif skrifttype signalisere tradisjon og autoritet, mens en sans-serif skrifttype kan signalisere modernitet og enkelhet.

Ved å velge de rette fargene og typografien, kan det gjenspeile bedriftens verdier og enklere bygge tillit og troverdighet hos dine kunder. Samtidig vil du kunne skille deg ut fra konkurrentene.

Logo og slagord

En gjenkjennelig logo kan hjelpe folk med å knytte produkt, tjenester eller en bedrift til en bestemt merkevare. En god logo skal være lett å huske og skal bidra til å skape positive assosiasjoner med merkevaren.

Et unikt slagord hjelper folk med å huske produkter eller budskap. Dette gjør det enklere for kunder å knytte det til en bestemt merkevare. Et godt slagord skal være kort og lett å huske, og det skal gi folk en følelse av hva merkevaren står for.  

"Just Do It" som er Nike sitt slagord, er gjenkjennelig og lett å huske.

Et unikt slagord og en gjenkjennelig logo er små, men sentrale elementer i merkevarebygging. Det bidrar til å skape positive assosiasjoner til merkevaren, noe som kan styrke kunders lojalitet og posisjonering i markedet.

Ønsker du å kontakte oss og ta en kaffe?

Vi er her for å hjelpe. Enten du har en forespørsel eller et spørsmål.

Kontakt

Nerijus Danilevicius

Daglig Leder

Filip Frankowski

Key Account Manager

Helge Andreas Notland

Key Account Manager